ING HOOFDKANTOOR TE AMSTERDAM

  • Ontwerper:Michael van Gessel
  • Hoofdaannemer:Copijn
  • Opdrachtgever:ING Vastgoed
  • Voorbereiding:1999-2000
  • Uitvoering:2001-2002
  • Uitvoeringskosten (excl. BTW):circa € 770.000,-

Uitgevoerde taken/rol Rod'or Advies:

  • Digitaliseren ontwerptekeningen
  • Ontwerpondersteuning
  • Bestek en tekeningen
  • Bestekbegroting
  • Directievoering en toezicht aanleg
  • Controlewerkzaamheden onderhoud

Langs de ringweg A10 in de Zuid-as bij Amsterdam is het futuristische hoofdkantoor van de voormalige ING Groep gesitueerd. Het gebouw is destijds ontworpen door Meyer en van Schooten en gebouwd als hoofdkantoor van de Nederlandse multinational ING Groep. Op 16 november 1999 is de eerste paal geslagen en op 16 september 2002 is het gebouw officieel geopend door (toentertijd kroonprins) Willem-Alexander. Vanaf 2013 is, mede onder druk van de Europese Unie, een proces op gang gekomen om de verzekeringstak van ING (‘NN Group’) nog verder los te maken van de ING Groep. Door de reorganisatie en andere factoren is het gebouw toen niet meer geschikt bevonden. ING heeft het ING House in de eerste helft van 2014 verlaten maar is nog wel de eigenaar. Het gebouw wordt nu gebruikt als kantoorverzamelgebouw onder de naam ‘Infinity’.

Het gebouw is niet alleen opvallend aan de buitenkant, maar heeft ook verschillende bijzondere en thematische binnentuinen die zorgen voor opvallende groene accenten. De tuinen zijn onworpen door landschapsarchitect Michael van Gessel en zijn een geïntegreerd onderdeel van het gebouw. In opdracht van de ING Group heeft Rod’or Advies ontwerpondersteuning geboden en het ontwerp technisch uitgewerkt in bestek en tekeningen. Doordat het gebouw voornamelijk bestaat uit glas en staal, hebben de binnentuinen op deze manier zowel overdag als ’s avonds een bijzondere uitstraling.

Vanaf de entree is een hoofdpad van Belgisch hardsteen aangelegd dat eindigt in een lange steiger en uitkomt in de bamboetuin. Naast de metershoge bamboe is hier ook het Belgisch hardsteen weer terug te vinden, in de vorm van gebroken platen. In de loggia aan de noordkant van het gebouw is een jungletuin gecreëerd, met boomvarens en clivia’s als bodembedekkers, terwijl op de zesde verdieping enorme Livingstonia’s een palmenterras vormen. De plantenbakken waar de palmen in staan, zijn verrijdbaar, wat er voor zorgt dat het terras steeds op een andere wijze ingedeeld kan worden. Dat maakt deze ruimte uitermate geschikt voor recepties en bijeenkomsten. Op de achtste verdieping, tot slot, is een dennenbos met koningsvarens als onderbeplanting gecreëerd . De volwassen dennen zijn hier geplaatst met een telekraan.

Door het gebruik van verschillende thema’s zorgen de tuinen voor een goede oriëntatie in het gebouw. Daarnaast zorgen ze voor een aangenaam leefmilieu voor bezoekers én werknemers. De belangrijkste technische uitdaging van dergelijke binnentuinen is het creëren van de juiste groeiomstandigheden voor de (meestal) exotische planten. Factoren die met name van invloed zijn geweest, zijn: de belastingen, de omgevingstemperatuur, de luchtvochtigheid, de substraatopbouw, de assimilatieverlichting en het beregeningssysteem.